Η Eξομολόγηση

Posted on May 11 2016 - 9:57am by Stavros Marinos

ConfessionΠερπατούσα σκυφτός, με το βλέμμα να κοιτάει αόριστα τα πλακάκια του πεζοδρομίου. Δεν θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα ο ήχος από τις πένθιμες καμπάνες της Μεγάλης Πέμπτης που γέμιζε τους δρόμους γύρω από την πλατεία. Κάπου ανάμεσα στον ομιχλώδη προβληματισμό που με βάραινε, ένιωθα μια μικρή αλλά μάταιη ανακούφιση που είχα φορέσει ένα μοβ Sacramento Kings hoodie που θα με προστάτευε από ενδεχόμενη βροχή. Τα σύννεφα είχαν σκουρύνει περισσότερο κι από την απαίσια φανέλα-καμουφλάζ των Spurs. Μεταξύ σοβαρού κι αστείου, απόγνωσης και λύτρωσης, καθώς περνούσα μπροστά από την Αγία Λαύρα, αποφάσισα να κάνω το ανείπωτο: να μπω μέσα μετά από δύο δεκαετίες και να εξομολογηθώ για πρώτη φορά.

Δεν κρύβω πως κοίταξα γύρω μου αρκετές φορές, μην με “πάρει” κάποιο γνωστό μάτι. Όχι για το ότι έμπαινα στο ναό, αλλά γιατί ένιωθα πως θα μπορούσαν να διαβάζουν τις σκέψεις μου. Για καλή μου τύχη, στον Κυρίως Ναό κάθονταν μόνο κάποιες γιαγιάδες άνω των 70, με τη μία μοιάζει τρομακτικά στον Jerry Sloan. Κάτι που μου προκάλεσε ένα ελαφρύ χαμόγελο που πιθανώς ποτέ να μην απεικονίστηκε στο πρόσωπό μου. Χωρίς να χάσω χρόνο, μπήκα και κάθισα στο άβολο εξομολογητήριο, σκεπτόμενος αν υπάρχει πιθανότητα θρησκευτικής εξιλέωσης ή αν θα ήταν καλύτερο να γυρίσω σπίτι και να περάσω το βράδυ στα advanced stats του nba.com. Από τότε που πρόσθεσαν τα hustle stats, άλλωστε, κοιμάμαι ελάχιστα.

Εκείνη την στιγμή άκουσα τον ιερωμένο να μπαίνει στο εξομολογητήριο, γνωρίζοντας πως είναι πολύ αργά για άλλες σκέψεις και πήρα μια βαθιά ανάσα.

– Καλησπέρα, τί σε απασχολεί τέκνον μου;

– (Προβληματισμένος) Πάτερ… Μάζευα ΝΒΑ αυτοκόλλητα από τα 9 μου. Είχα συμπληρώσει το άλμπουμ στην Τετάρτη Δημοτικού. Μέχρι κι ο Jabbar έπαιζε ακόμα.

– (Μπερδεμένος) Ναι…; Τί είναι αυτό που σε βαραίνει;

– (Απελπισμένος) Το ξέρετε πως ο Jabbar γεννήθηκε to 1947 και τον πρόλαβα; Το 1947! Το ξέρετε πως ο μόνος λόγος που αγόρασα Sega Mega Drive ήταν για να παίξω το NBA LIVE ’95; Μέχρι και το μούσι του Bill Wennington φαινόταν.

– (Υπομονετικός) Δεν καταλαβαίνω παιδί μου. Θες να μου πεις τι είναι αυτό που ταράζει την συνείδησή σου;

– (Απηυδισμένος) Πάτερ, μην με παρεξηγείς! Δεν υποστηρίζω καμιά από τις ομάδες των playoffs. Αλλά πάντα ήθελα να πάρει ο LeBron δέκα συνεχόμενες κούπες. Κυρίως για να σκάσουν όλοι αυτοί οι αρχαιολάτρες, που νομίζουν ότι ξέρουν από NBA επειδή είχαν δει μερικούς τελικούς των Bulls, όταν στην Ευρώπη δεν είχε καν ανακαλυφθεί το σκρίν.

– (Με αυτοπεποίθηση γνώσης) Α… Κάπου στα μέσα ’90s δηλαδή.

– (Ανακουφισμένος) Ναι, μπράβο. Όχι ότι θα άλλαζε κάτι αν έβλεπαν βέβαια. Ξέρεις αυτά θέλουν και λίγο μυαλό για να μπορείς να τα δεις πιο αντικειμενικά σε σχέση με τη μυθοποίηση του παρελθόντος.

– (Σαν να είναι δεδομένη γνώση) Ξέρω παιδί μου, αυτή την πιπίλα για το hand checking τη ρουφάνε χρόνια τώρα, αλλά δεν καταλαβαίνουν πόσο εξελιγμένες είναι οι άμυνες και τα σώματα τώρα. Έχει ο Θεός… αλλά ακόμα δεν μου έχεις πει για το βάρος στην καρδιά σου.

– (Προβληματισμένος ενοχικά) Πάτερ… (βαθιά ανάσα) φέτος δεν θέλω να το πάρει ο LeBron.

(Με έκπληξη κι απορία) Μα γιατί τέκνον μου; Πέρσι παραλίγο να κερδίσει τους Warriors μόνος με τον Dellavedova (απαξιωτικό ειρωνικό γελάκι). Αν δεν αξίζει το πρωτάθλημα φέτος, τότε σίγουρα έχει ήδη κερδίσει μια θέση στον παράδεισο για τέτοια υπερπροσπάθεια.

– Το καταλαβαίνω. Νομίζετε δεν βλέπω πόσο χαίρεται σε κάθε καλάθι του Irving και του Love, ενώ ξέρει ότι κάνεις από τους δύο δεν έχει την αγιοσύνη του Wade και του Bosh; Δεν βλέπω πως μπαίνει σαν τανκ στο ζωγραφιστό, κι αντί να σκοράρει εύκολα και να πάρει το φάουλ, προτιμάει να δώσει πάσα στον Shumpert στο τρίποντο;; Τον πήρανε για άμυνα και σουτ και το παιδί μόνο με το μαλλί του ασχολείται! Ούτε για τους Knicks δεν έκανε, πως να βοηθήσει τον θεάνθρωπο; Πονάει η καρδιά μου που έχει τη δύναμη να βάλει 90 πόντους, αλλά η ανιδιοτέλειά του, τον κρατάει ταπεινό και προτιμάει την ομαδικότητα. Όπως τον Ιησού, έτσι κι αυτόν τον σταυρώνουν τώρα, αλλά θα έρθει η εποχή που η μπασκετοσύνη του θα διδαχθεί σε όλο τον πλανήτη σαν θρησκεία.

– Έτσι είναι παιδί μου, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Μην κλαις για τα βάσανά του, θα βρει τον δρόμο του. Γιατί όμως δεν υποστηρίζεις τους Warriors; Είναι σταθμός για την ιστορία του μπάσκετ. Έχουν σημάνει την εξέλιξη του αθλήματος. Είναι το υπόδειγμα της ομαδικότητας. Ο τέλειος συνδυασμός επίθεσης κι άμυνας. Έσπασαν το ρεκόρ των Bulls. Έχουν τον μεγαλύτερο σουτέρ όλων των εποχών και είναι αποδεδειγμένα πλέον η καλύτερη ομάδα που έχει περάσει, χωρίς την ματαιοδοξία προηγούμενων γενεών.

– Τα κέρδισαν όλα πέρυσι, πάτερ. Δεν θα με πείραζε και φέτος, αλλά υπάρχει  κάποιος που το αξίζει πιο πολύ.

– Ποιος;

– (Διστακτικά) O Durant κι ο Westbrook.

(Νευριασμένος) Πώς είναι δυνατόν να λες τέτοια πράγματα;! Αυτοί παίζουν στην καταραμένη πόλη που έκλεψε τους Sonics!

– Πάτερ, έχεις δει πως υποστηρίζει ο ένας τον άλλον; Το ανθρώπινο δέσιμο μεταξύ τους; Τόσα χρόνια, παρά τους τραυματισμούς, είναι πιστοί, τίμιοι και ταπεινοί, σε μια μικρή αντιεμπορική πόλη, χωρίς υποστήριξη από μεγαλοεταιρίες.

– Μα τι λες; Ξεχνάς πως παίζουν περισσότερο iso από κάθε άλλη σύγχρονη ομάδα; Δίνουν λιγότερες πάσες κι από εκείνες τις βαρετές επιθέσεις των ’90s, στα ζενίθ του ατομικισμού.

– Είναι και οι δύο μοναδικοί. Πάτερ, συνειδητοποιείς πως ο Durant έχει οχτώ σερί χρόνια πάνω από 25 ppg με απίστευτα ποσοστά; Τα επιτεύγματά του είναι αμέτρητα και δεν είναι ούτε 30 χρονών. Ο Westbrook έκανε 18 triple doubles φέτος. Αυτό έχει να γίνει από το 1982, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε 48%. Δες στατιστικά την τελευταία 8ετία να κάνεις τον Σταυρό σου (του δίνει εκτυπωμένο χαρτί με στατιστικά από infogram που για άγνωστο λόγο κουβαλάει μαζί του).

Westbrook stats

(Νευριασμένος) Μην χρησιμοποιείς το όνομα Του επί ματαίω, είναι η 3η εντολή! (Διαβάζει το χαρτί και το παραδέχεται) Δίκιο έχεις…

(Αηδιασμένος) Και μετά σου λέει ο Cuban ότι δεν είναι superstar!

– Αυτός παιδί μου είναι Εβραίος, μην τον λογαριάζεις. Πάντως ξανασκέψου το λίγο. Μιλάς για ομάδα με “Τουρκαλά”!

– Πάτερ, μην σε πιάνουν τα εθνικιστικά. O Kanter είναι από τους πρώτους σκόρερ και rebounder στο NBA per 36 mins, άσχετα που δεν ξέρει τι είναι άμυνα. Άλλωστε στην Ελβετία γεννήθηκε το παιδί.

– Ο Ibaka που πούλησε το έθνος του και πολιτογραφήθηκε Ισπανός για να παίρνει κούπες με τους ακατανόμαστους;

– Τους τιμώρησε η FIBA και τους απέκλεισε από το Eurobasket όμως. Θεία Δίκη!

– Επιμένεις! Αυτές οι απόψεις είναι αιρετικές! Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Γιατί δεν θες να το πάρουν οι σεβάσμιοι Spurs;

– Ποιοι Spurs βρε Πάτερ; Έχουν χάσει τα playoffs τέσσερις φορές από το 1967 και ποτέ με τον Duncan. Έχουμε βαρεθεί να τους βλέπουμε. Χειρότεροι κι από την Μενεγάκη είναι.

– Μα δεν υπάρχει καμιά άλλη ομάδα της προκοπής; Οι Heat; O Spoelstra κάνει θαύματα εφέτο.

– Με τον Wade και τον Joe Johnson στην πόρτα του γηροκομείου; Και τον Whiteside να κυνηγάει τις τάπες στο τρίποντο; Αυτοί είναι σαν το γάλα που πίνουμε αναγκαστικά δύο μέρες μετά την ημερομηνία λήξης, για να μην πάει χαμένο εντελώς.

(Διστακτικά) Οι Raptors;

– Αφού είναι Καναδοί.

(Κουνώντας το κεφάλι καταφατικά αποδεχόμενος τη λάθος ερώτηση) Σωστά…

(Απελπισμένος με τρεμάμενη φωνή) Τί να κάνω πάτερ; Πώς θα βρω ειρήνη μέσα μου;

– Δύσκολα τα πράγματα παιδί μου… Είναι βαρύ αυτό που σου βασανίζει την καρδιά. Κάθε μέρα μέχρι το τέλος των playoffs θα λες δέκα φορές το Πάτερ Ημών κι άλλες δέκα την ευχή του Αγίου Μαρδάριου.

– Με low double double θα βρω συγχώρεση;

– Μην κοροϊδεύεις! Μέχρι το τέλος των playoffs θα νηστεύεις και θα έρθεις να κοινωνήσεις τρεις φορές ξημερώματα μετά τον αγώνα της Δύσης.

– Ευχαριστώ πάτερ.

– Τον Θεό, νέε μου. Δεν μου είπες τελικά, τί ομάδα είσαι;

– Sacramento Kings, πάτερ.

– Χαχαχα, ο Θεός μαζί σου (σηκώνεται και φεύγει).

 

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

5 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. toi toi May 11, 2016 at 11:48 -

    Αχαχα, πολύ καλό, μπράβο Στάυρο!

  2. GZ7 May 11, 2016 at 14:10 -

    ΕΠΙΚΟ ΑΠΛΑ!

  3. Pm300 May 11, 2016 at 15:24 -

    – (Διστακτικά) Οι Raptors;

    – Αφού είναι Καναδοί.

    – (Κουνώντας το κεφάλι καταφατικά αποδεχόμενος τη λάθος ερώτηση) Σωστά…

    😀 😀 😀 😀 😀

  4. mono May 11, 2016 at 16:55 -

    Αυτες τις πιπιλες περι μυθοποιησης του παρελθοντος να μην ελεγες μονο…

  5. Mr.White May 11, 2016 at 19:22 -

    Τελειο! Και συμφωνω οτι θα το αξιζε ο Κ.D. εαν ………δεν ηταν αυτος ο αντιπαθεστατος R.W. συμπαικτης του και παρολο που στην σκεψη οτι θα αποκλειστουν οι Σπερς ανατριχιαζω, με λουζει κρυος ιδρωτας, ανεβαζω δεκατα…..