Moneyball: To Λεξικό του Salary Cap

Posted on Nov 24 2016 - 11:51am by Nicolas Radicopoulos

Όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το ΝΒΑ θα έχουν ακούσει κάποια αναφορά για το salary cap αυτού. Το TheBallHog.Net μέσω του αρθρογράφου του, Νίκου Ραδικόπουλου, κάνει μία, όσο το δυνατόν αναλυτικότερη, παρουσίαση της έννοιας του ΝΒΑ salary και του ρόλου αυτού στην ΝΒΑ καθημερινότητα, προσπαθώντας παράλληλα να αποφύγει να κουράσει με τις πάμπολλες λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες του νομικού πλαισίου που το καθορίζει.

Η ανάλυση αυτή θα παρουσιάζεται σε μέρη.

Mε το NBA και την Ένωση των Παικτών (NBPA) να πλησιάζουν στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας (CBA), η οποία θα έχει εφαρμογή από το τέλος της σεζόν 2016-17, και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαδίδονται πληροφορίες αναφορικά με το τι ενδέχεται αυτή να περιλαμβάνει, σαν στήλη Moneyball οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το πέρασμά μας από το σύνολο των βασικών εννοιών της τρέχουσας CBA, είτε για να έχουμε σαν βάση όσες από αυτές χρειαστούν στη νέα σύμβαση, είτε απλά για την ολοκλήρωση της εικόνας της τρέχουσας σύμβασης μεταξύ Παικτών και Λίγκας.

Για τον λόγο αυτό, στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται, με τη μορφή λεξικού, μία όσο το δυνατόν πιο απλή μορφή και επεξήγηση του συνόλου των βασικών εννοιών της ισχύουσας από το 2011 CBA.

Λεξικό Salary Cap

Salary Cap: Το όριο του χρηματικού ποσού που μπορεί να ξοδέψει μία ομάδα σε συμβόλαια παιχτών.

Cap Space: Το υπολειπόμενο χρηματικό ποσό που μπορεί να διαθέσει μία ομάδα σε συμβόλαια παιχτών πριν ξεπεράσει το salary cap.

Hard Cap: Οι ομάδες υπόκεινται στο hard cap εάν α) είναι κάτω από το apron και β) χρησιμοποιήσουν την bi-annual exception, την mid-level exception ή αν πάρουν παίχτη μέσω sign-and-trade.

Άπαξ και μια ομάδα υπαχθεί στο hard cap δεν μπορεί να ξεπεράσει το luxury tax apron σε καμία περίπτωση.

[Αναλυτικότερα οι ανωτέρω έννοιες: Moneyball: Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες του Salary Cap]

Luxury Tax Line: Ένα προαποφασισμένο χρηματικό όριο πάνω από το salary cap, το οποίο σκοπό έχει να ελέγχει ενδεχόμενη τάση σπατάλης των ομάδων.

Οι ομάδες που ξεπερνούν τη luxury tax line στο τέλος της σεζόν υποχρεούνται να καταβάλουν luxury tax penalty για κάθε δολάριο που έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο.

Ομάδες που έχουν ξεπεράσει την luxury tax line για τουλάχιστον τρεις από τις τελευταίες τέσσερις σεζόν υποχρεούνται σε υψηλότερο χρηματικό πρόστιμο, το αποκαλούμενο “repeater rate”.

Luxury Tax Space: Το υπολειπόμενο χρηματικό ποσό που μπορεί να διαθέσει μία ομάδα σε συμβόλαια παιχτών πριν ξεπεράσει την luxury tax line and και συνεπακολούθως πρέπει να πληρώσει luxury tax penalty στο τέλος της σεζόν.

Luxury Tax Apron: Ένα χρηματικό περιθώριο ύψους $ 4 εκατ. πάνω από το όριο του luxury tax.
Οι ομάδες που ξεπερνούν το “apron” αυτόματα χάνουν το bi-annual exception, το mid-level Exception και δεν μπορούν να δεχτούν παίχτη/ες μέσω sign-and-trade.

Apron Space: Το χρηματικό ποσό που διαθέτουν οι ομάδες που είναι hard-capped για συμβόλαια παικτών, χωρίς να ξεπεράσουν το όριο του hard cap που έχει τεθεί με το luxury tax apron.

[Αναλυτικότερα οι ανωτέρω έννοιες: Moneyball: Luxury Tax]

Cap Hold: Η χρηματική αξία που δεσμεύεται για έναν παίκτη που μια ομάδα αναμένεται να υπογράψει στο μέλλον, είτε αφορά σε free agent(s), είτε σε unsigned rookies.

Player Option: Η δυνατότητα μονομερούς ανανέωσης ενός συμβολαίου για έναν πρόσθετο χρόνο από την πλευρά του παίκτη.

Team Option: Η δυνατότητα μονομερούς ανανέωσης ενός συμβολαίου για έναν πρόσθετο χρόνο από την πλευρά της ομάδας.

Early Termination Option: Η δυνατότητα μονομερούς διακοπής ενός συμβολαίου από την πλευρά του παίκτη.

U.F.A. (Unrestricted Free Agent): Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να υπογράψει σε όποια ομάδα επιθυμεί.

R.F.A. (Restricted Free Agent): Η τρέχουσα ομάδα ενός παίχτη έχει δικαίωμα να κρατήσει τον παίκτη στο roster της εφόσον ισοφαρίσει την πρόταση που ο παίκτης αποδεχτεί από άλλη ομάδα, εντός ενός χρονικού περιθωρίου τριών ημερών.

Salary Cap Exceptions

Οι εξαιρέσεις στο Salary Cap είναι μία σειρά από μηχανισμούς που υπάρχουν στην τρέχουσα CBA και που επιτρέπουν σε μία ομάδα να υπογράφει ή να επαν-υπογράφει παίχτες, παρά το ενδεχόμενο να βρεθεί πάνω από το όριο του Salary Cap.

Bird Exception: Μία ομάδα μπορεί να υπερβεί το όριο του salary cap για να επαν-υπογράψει έναν δικό της free agent σε maximum συμβόλαιο μέχρι πέντε ετών και με ετήσια αύξηση ως 7,5% από την αξία του πρώτου έτους του νέου συμβολαίου.

Μία ομάδα αποκτά τα “Bird Rights” ενός παίκτη όταν αυτός αγωνιστεί τρεις συνεχόμενες σεζόν για την συγκεκριμένη ομάδα.

Οι ομάδες, μέσω trade, αποκτούν πέρα από τον παίκτη καθεαυτόν και τα “Bird Rights” του από την προηγούμενη ομάδα του.

Early Bird Exception: Μία ομάδα μπορεί να υπερβεί το όριο του salary cap για να επαν-υπογράψει έναν δικό της free agent σε ετήσιο συμβόλαιο ύψους μέχρι το 175% της αξίας του συμβολαίου της προηγούμενης σεζόν του συγκεκριμένου παίχτη. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο μπορεί να έχει χρονική διάρκεια από δύο ως τέσσερα χρόνια και να προβλέπει ετήσια αύξηση ύψους ως 7,5% από την αξία του πρώτου έτους του νέου συμβολαίου.

Μία ομάδα αποκτά τα “Early Bird Rights” ενός παίκτη όταν αυτός αγωνιστεί δύο συνεχόμενες σεζόν για την συγκεκριμένη ομάδα.

NonBird Exception: Μία ομάδα μπορεί να υπερβεί το όριο του salary cap για να επαν-υπογράψει έναν δικό της free agent σε ετήσιο συμβόλαιο ύψους μέχρι το 120% της αξίας του συμβολαίου της προηγούμενης σεζόν του συγκεκριμένου παίχτη. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο μπορεί να έχει χρονική διάρκεια ως τέσσερα χρόνια και να προβλέπει ετήσια αύξηση ύψους ως 4,5% από την αξία του πρώτου έτους του νέου συμβολαίου.

Μία ομάδα αποκτά τα “Non-Bird Rights” ενός παίκτη όταν αυτός δεν έχει αγωνιστεί πάνω από μία σεζόν για την συγκεκριμένη ομάδα.

Mid-Lever Exception (MLE) [Για ομάδες κάτω από το Tax Line (NonTaxpayer Team)]: Μία ομάδα που βρίσκεται κάτω από το apron μπορεί να υπερβεί το salary cap και να υπογράψει έναν free agent σε συμβόλαιο που θα ξεκινά για τη σεζόν 2016-17 από ποσό ύψους $ 5,63 εκατ. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο μπορεί να έχει χρονική διάρκεια ως τέσσερα χρόνια και να προβλέπει ετήσια αύξηση ύψους ως 4,5% από την αξία του πρώτου έτους του νέου συμβολαίου.

Αν μία ομάδα χρησιμοποιήσει αυτό το exception, αυτόματα γίνεται hard-capped στο luxury tax apron.

Μία ομάδα που έχει ήδη χρησιμοποιήσει την Mini MLE ή την Room MLE.

Το συγκεκριμένο χρηματικό exception μπορεί να δοθεί από μία ομάδα είτε σε έναν μόνο παίκτη εξ ολοκλήρου, είτε να μοιραστεί σε συνδυασμό παικτών.

Mini Mid-Lever Exception [Για ομάδες πάνω από το Tax Line (Taxpayer Team)]: Μια πιο περιορισμένη εκδοχή του MLE είναι διαθέσιμη για τις ομάδες που είναι πάνω από το apron. Στις ομάδες αυτές δίνεται η δυνατότητα να υπερβούν το salary cap και να υπογράψουν κάποιον free agent σε συμβόλαιο που θα ξεκινά για τη σεζόν 2016-17 από ποσό ύψους $ 3,48 εκατ. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο μπορεί να έχει χρονική διάρκεια ως τρία χρόνια και να προβλέπει ετήσια αύξηση ύψους ως 4,5% από την αξία του πρώτου έτους του νέου συμβολαίου.

Με τη χρήση του συγκεκριμένου exception μία ομάδα που είναι πάνω από το apron χάνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του Bi-Annual και Room MLE, ενώ δεν μπορεί να πάρει παίχτη μέσω sign-and-trade.

Το συγκεκριμένο exception δεν διατίθεται σε ομάδες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το Bi-Annual, το MLE, το Room MLE exception ή έχουν πάρει παίχτη μέσω sign-and-trade.

Επίσης το συγκεκριμένο χρηματικό exception μπορεί να δοθεί από μία ομάδα είτε σε έναν μόνο παίκτη εξ ολοκλήρου, είτε να μοιραστεί σε συνδυασμό παικτών.

Room MidLevel Exception: Σε μία ομάδα που βρίσκεται κάτω από το salary cap δίνεται η δυνατότητα να υπογράψουν κάποιον free agent σε συμβόλαιο που θα ξεκινά για τη σεζόν 2016-17 από ποσό ύψους $ 2,9 εκατ. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο μπορεί να έχει χρονική διάρκεια ως δύο χρόνια και να προβλέπει ετήσια αύξηση ύψους ως 4,5% από την αξία του πρώτου έτους του νέου συμβολαίου.

Με τη χρήση του συγκεκριμένου exception η ομάδα χάνει το Bi-Annual, το MLE και το Mini MLE, ενώ δεν μπορεί να πάρει παίχτη μέσω sign-and-trade.

Το συγκεκριμένο exception δεν διατίθεται σε ομάδες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το Bi-Annual, το MLE ή το Mini MLE.

Επίσης το συγκεκριμένο χρηματικό exception μπορεί να δοθεί από μία ομάδα είτε σε έναν μόνο παίκτη εξ ολοκλήρου, είτε να μοιραστεί σε συνδυασμό παικτών.

BiAnnual Exception: Σε μία ομάδα που βρίσκεται κάτω από το apron δίνεται η δυνατότητα να υπογράψουν κάποιον free agent σε συμβόλαιο που θα ξεκινά για τη σεζόν 2016-17 από ποσό ύψους $ 2,2 εκατ. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο μπορεί να έχει χρονική διάρκεια ως δύο χρόνια και να προβλέπει ετήσια αύξηση ύψους ως 4,5% από την αξία του πρώτου έτους του νέου συμβολαίου.

Με τη χρήση του συγκεκριμένου exception μία ομάδα που είναι πάνω από το apron γίνεται αυτόματα hard-capped στο luxury tax apron.

Το συγκεκριμένο exception δεν διατίθεται σε ομάδες που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το Mini MLE ή το Room MLE exception.

Αυτό το exception δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μία ομάδα για δύο συνεχόμενες σεζόν.

Επίσης το συγκεκριμένο χρηματικό exception μπορεί να δοθεί από μία ομάδα είτε σε έναν μόνο παίκτη εξ ολοκλήρου, είτε να μοιραστεί σε συνδυασμό παικτών.

Rookie Exception: Μία ομάδα μπορεί να υπερβεί το όριο του salary cap για να υπογράψει τον rookie που επέλεξε στον πρώτο γύρο του draft στη δεδομένη οικονομική κλίμακα που υπάρχει για κάθε rookie, ανάλογα με τη σειρά επιλογής αυτού.

[Αναλυτικότερα για τα Rookie Contracts: Moneyball: Rookie Contracts Μέρος 1ο και Moneyball: Rookie Contracts Μέρος 2ο]

League Minimum Exception: Μία ομάδα μπορεί να υπερβεί το όριο του salary cap για να υπογράψει οποινδήποτε free agent σε συμβόλαιο minimum ύψους και διάρκειας ως δύο χρόνων.

Η οικονομική αξία του minimum συμβολαίου εξαρτάται από τα χρόνια που κάθε παίχτης έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ.

[Τα maximum contracts της λίγκας έχουν αναλυθεί διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα της στήλης: ΜoneyBall: NBA Max Contracts, New NBA TV Deal & Επιπτώσεις και O Στρεβλωτικός Χαρακτήρας των Max Contracts]

Κατακλείδα κάθε άρθρου της στήλης MoneyBall, δεν θα μπορούσε να μην είναι τα δύο sites που αποτελούν εδώ και χρόνια τις εγκυκλοπαίδειες, δικές μας, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από τα θέματα salary του ΝΒΑ, έχοντας μάλιστα, αρκετές φορές διορθώσει το ίδιο το ΝΒΑ, γύρω από ζητήματα που αφορούν τη CBA και τα συμβόλαια παιχτών. Πρώτο και παλαιότερο είναι το NBA Salary Cap FAQ του Larry Coon και στο ίδιο επίπεδο ακολουθούν ο Eric Pincus του Basketball Insiders, καθώς και το ShamSports του Βρετανού (και όμως!) Mark Deeks, που όμως εδώ και καιρό βρίσκεται σε ανακατασκευή. Δίπλα σε αυτά πλέον στέκεται και το καταπληκτικό spotrac.com, site που αποτελεί τη βασική πηγή στοιχείων ενημέρωσης για την ενδεχομένως καλύτερη NBA fantasy λίγκα του κόσμου.

Για οποιεσδήποτε απορίες ή λεπτομέρειες θεωρείτε πως δεν καλύφθηκαν επαρκώς στο παρόν άρθρο, μπορείτε να μας ρωτήσετε στα comments, να μας στείλετε mail στο theballhogsite@gmail.com, στο twitter account μας ή στη σελίδα μας στο facebook.

Αν έχετε χρόνο, διάθεση και υπομονή, μπορείτε να λύσετε τις απορίες σας επισκεπτόμενοι τα προαναφερθέντα sites, όπου δεν υπάρχει η παραμικρή λεπτομέρεια σε θέματα CBA και salary που να μένει αναπάντητη. Αυτά άλλωστε αποτέλεσαν και τις κύριες πηγές συγγραφής του παρόντος άρθρου.

Όπως αναφέρεται και εισαγωγικά, η ανάλυση του σε θέματα salary, συμβολαίων και CBA δεν τελειώνει με το παρόν άρθρο, οπότε αν βρίσκετε κι εσείς ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κόσμο των νομικών και οικονομικών εγγράφων που βρίσκονται πίσω από το παιχνίδι και καθορίζουν στην πράξη το πλαίσιο διεξαγωγής του, μείνετε συντονισμένοι!

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.