Ball Hog’s NBA Weekly Report S05E05: “Καθημερινές Ιστορίες Μικρών Δόσεων Τρέλας”

Posted on Nov 3 2018 - 6:47pm by Nicolas Radicopoulos

Mε ενδιαφέρουσες ιστορίες, αγώνες και καταστάσεις να συνεχίζουν να έρχονται διαρκώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τον “Μαγικό Κόσμο” του ΝΒΑ (και προσπαθώντας να μαζέψουμε τα κείμενά μας ώστε να μην θυμίζουν ομήρεια έπη), προτιμούμε να κάνουμε το weekly εσωτερικό ανέκδοτο και βγάζουμε ήδη το πέμπτο, πριν την ολοκλήρωση καν της τρίτης βδομάδας της regular.
Με αυτά ως δεδομένα, σας προσκαλούμε σε μία ακόμα βόλτα-σύνοψη σε όσα ενδιαφέροντα κατ’εμάς έλαβαν χώρα στο NBA κατά την -λιγότερο από- βδομάδα που πέρασε.

Εκεί στο #LakersNation την παλεύετε;

Μετά την ήττα των Lakers από τους Wolves στη Minessota την προηγούμενη Δευτέρα, ο LeBron δήλωσε post game on camera “πως δεν θέλει κάποιος να είναι δίπλα του όταν χάσει την υπομονή του”.

Μόλις τρεις μέρες μετά, και με μία νίκη με την ψυχή στο στόμα κόντρα στους Maverics να έχει μεσολαβήσει, την Πέμπτη, ο Woj κυκλοφόρησε την είδηση πως ο Magic μίλησε με τον Walton, ζητώντας του άμεσα θετικά αποτελέσματα, ενεργοποιώντας κάθε φήμη για το ότι ο νεαρός coach είναι στην πιο hot seat θέση της Λίγκας και πως ο LeBron “τρώει τους προπονητές του”.

Η είδηση αυτή αποτέλεσε ιδανική αφορμή στον μαλάκα πατέρα Ball, που καθόλου, μα καθόλου δεν μας είχε λείψει όλο αυτό το διάστημα, να βγει και να δηλώσει πως εκείνος θα coachαρε εξαιρετικά τους Lakers αποτελεσματικότερα με κλειστά μάτια.

Και εγώ αναρωτιέμαι: πάνε καλά εκεί στο LA;

Η ομάδα έχει αντιμετωπίσει Portland, Rockets, Spurs (x2), Denver, Suns, Maverics, Wolves και έχει νικήσει τρία από αυτά, ενώ δεν έχει χάσει κανέναν αγώνα με διψήφια διαφορά. Δεν έχει αντιμετωπίσει καμία ομάδα της Ανατολής, η πρώτη θα είναι οι Raptors την Κυριακή μετά από back to back παιχνίδι με τους Blazers στο Portland. Σε μία Λίγκα που ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι η συνέχεια του roster, οι Lakers είναι μία εντελώς καινούρια ομάδα που ακόμα πασχίζει να βρει αγωνιστική χημεία και την νέα της ταυτότητα. Ενώ πέρσι ο coach Walton είχε στήσει μια καταπληκτική άμυνα (12η στη Λίγκα, από τελευταία πρόπερσι), φέτος προσπαθεί να αλλάξει εκ νέου τη φιλοσοφία της ομάδας, και να γίνει ακραία επιθετική, με ένα ρόστερ που είναι τόσο καινούριο, όσο και αλλοπρόσαλλο. Δεν έχει καμία λογική να υπάρχει, συνεπώς, πίεση για άμεσα αποτελέσματα. Το πρόγραμμα ήταν δύσκολο ως τώρα (και θα παραμείνει δύσκολο για όλον τον Νοέμβρη) και απαιτείται δεδομένα μεγαλύτερη υπομονή. Αν η προτροπή του Magic ισχύει (που ποιος είμαι εγώ για να αμφισβητήσω τον Woj, άλλωστε) αυτή είναι μία κίνηση που πυροβολάει απευθείας τα πόδια της ομάδας. Ο Walton έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής σαν προπονητής, τόσο σαν αντικαταστάτης του Kerr στους Warriors κατά την απουσία του τελευταίου το 2014-15, όσο και κατά την παρουσία του στους Lakers δύο και κάτι σεζόν ως τώρα, έχοντας επιδείξει τεράστια προσαρμοστικότητα στο να εκμεταλλεύεται τα υλικά που κάθε χρονιά έχει στα χέρια του, όσο διαφορετικά και αν αυτά είναι.

Κατά τη δικιά μου άποψη, τα ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουν οι Lakers είναι δύο. Το πρώτο είναι το stamina της ομάδας και το κατά πόσο θεωρούν πως αυτός ο φρενήρης ρυθμός με τον οποίον ως τώρα τρέχουν αποτελεί μία βιώσιμη στρατηγική για τον μαραθώνιο των 82 αγώνων. Οι Lakers έχουν χάσει όλα τους τα παιχνίδια στο τέλος, ενώ ακόμα και στη νίκη κόντρα στους Maverics απώλεσαν διψήφια διαφορά μέσα στα δύο τελευταία λεπτά για να κερδίσουν μόλις με έναν, ενώ το pace τους, από 4ο1)κατά το nba.com, 3ο κατά το basketball reference στο σύνολο της Λίγκας, πέφτει σε μόλις 14ο στα τέταρτα 12λεπτα των αγώνων, επιβεβαιώνοντας ακριβώς αυτή την κόπωση του προκύπτει από το να τρέχεις χωρίς φρένα.

Δεύτερον, θα πρέπει να αναρωτηθούν οι Magic και Pelinca γιατί δεν εκμεταλλεύτηκαν την κενή 15η θέση στο roster για να πάρουν έναν ΝΒΑ επιπέδου αναπληρωματικό center και παλεύουν με τον 2-way contract Jonathan Williams απέναντι σε All NBA level παίχτες τύπου Aldridge. Άλλωστε, τόσο καλές σχέσεις με την Klutch Sports του LeBron έχουν. Γιατί έπρεπε να δώσουν $12 αχρείαστα εκατ. στον Caldwell-Pope και απλά δεν υπέγραφαν αυτοί με minumum τον ελεύθερο το καλοκαίρι Nerlens Noel, όταν η Klutch τον έστελνε στην Oklahoma για αναπληρωματικός του Adams; Στους Lakers θα είχε περισσότερα λεπτά συμμετοχής, και θα ανέβαζε περισσότερο την αγωνιστική του αξία για να διεκδικήσει καλό συμβόλαιο στην επόμενη offseason.

Και ναι, μπορεί ο Noel πηδάει σαν γίδι σε κάθε φάση, μπας και κάνει το block, αγνοώντας τη συνολικά βέλτιστη αμυντική λειτουργία της ομάδας του, ενώ για box out ούτε λόγος, μα ακόμα και έτσι θα ήταν ένας ακόμα center που τους λείπει πολύ περισσότερο από το φάντασμα του Beasley ή δύο random νίκες απέναντι σε Spurs και Wolves στα ξεκινήματα της σεζόν, κατά το χτίσιμο αυτής της νέας ομάδας. Η στήριξη του Walton θα έπρεπε, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο, να είναι αυτονόητη και όχι ήδη συζητήσιμη.

The other side of LA is brigher right now

Αντίθετα, στην άλλη πλευρά του Los Angeles, ο αποκλειστικά πλέον -για το καλό του οργανισμού- coach Doc κάνει εξαιρετική δουλειά, παίρνοντας το maximum από το βαθύ roster που έχει στη διάθεσή του. Οι Clippers είναι στο 5-4, όντας 11οι σε OffRtg, 8oι σε DefRtg και 10οι σε pace, παίζοντας ωραίο μπάσκετ και αξιοποιώντας σε κάθε αγώνα και κάτι διαφορετικό από την πλούσια παλέτα που ο Rivers διαθέτει στα χέρια του. Μία μέρα θα είναι ο Harrell, μία θα είναι ο γίγαντας Marjanovic, μία θα είναι ο εξαιρετικός rookie Shai Gilgeous-Alexander, μια τα αμυντικά “σκυλιά” Beverly και Bradley, ενώ, μετά το νωχελικό του ξεκίνημα, ο Lou Williams έχει αρχίσει και ανεβαίνει στα περσινά του επίπεδα. Κολώνες, ωστόσο τις ομάδας, είναι το εξαιρετικό δίδυμο των forwards, Tobias Harris και Danillo Galinari, ένα από τα καλύτερα δίδυμα forwards της Λίγκας αυτή την στιγμή. Μόνη παραφωνία ως τώρα ο Marcin Gortat, ο οποίος αλλού πατά και αλλού βρίσκεται, χωρίς, ωστόσο, να έχει στοιχίσει το παραμικρό στην ομάδα. Και όλα αυτά, με απόντα λόγω τραυματισμού του “Πρίγκιπα Mbah A Moute“. Αν καταφέρουν και μείνουν υγιείς (ειδικά ο Ιταλός) τότε η ομάδα του Rivers είναι ικανή να διεκδικήσει ως τέρμα την είσοδό της στην post season, ακόμα και της φετινής βάρβαρης Δύσης (και να δικαιώσει ένα από το πιο βασικά lock μου στα εσωτερικά under/over του Ball Hog!).

Let the tanking begin baby!

Ο κακός προπονητής Lue έφυγε, και στη θέση του ήρθε ο επίσης κακός, αλλά και ξεπερασμένος, Larry Drew. Ο Love εγχειρίστηκε στο πόδι και θα χάσει πάνω από έξι βδομάδες. Ο J.R. Smith δημόσια δήλωσε πως θέλει να πάρει trade “μιας και είναι δύσκολο να παίζεις κάπου που ξέρεις πως δεν σε θέλουν”. Oι Cavs έχουν βγάλει στην αγορά έτσι και αλλιώς εδώ και κάποιον καιρό τον Kyle Korver. Για την απόκτηση του οποίου είχαν δώσει το πρώτο pick τους του 2019 στους Hawks, με προστασία να το κρατήσουν αν είναι στα πρώτα 10. Ε, δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε παραπάνω! Ας ξεκινήσει το χυδαίο tankάρισμα! Η ομάδα δεν έχει πλέον κανέναν απολύτως στόχο, πέρα από το να εξελίξει τους Sexton, Zizic, Osman, Nance Jr., Nwaba, Hood, οι οποίοι, μαζί με το επόμενο υψηλό pick, θα πρέπει να αποτελέσουν τον κορμό της επόμενης μέρας του οργανισμού. Και, όχι ο Clarkson δεν σώζεται, για αυτό δεν προαναφέρεται, και, δυστυχώς, επίσης όχι, δεν υπάρχει ταλέντο επιπέδου Irving στο προαναφερθέν group. Απλά ένας rookie που πήρε το νούμερο της φανέλας του. Ό,τι σε ποιοτικό νιάτο ή asset μπορεί να μαζευτεί από τα trades που επιβάλλεται πλέον να γίνουν για τους J.R. Smith, Korver, Hill, Thompson, αλλά και Love όταν αυτός επιστρέψει υγιής, είναι παραπάνω από απαραίτητο, διαφορετικά οι επόμενες σεζόν θα είναι πολύ δύσκολες για την ομάδα του Ohio.

Γερμανική Αναποτελεσματικότητα και Απογοήτευση (ως τώρα); Και όμως. 

Δεν ήμασταν λίγοι εδώ στο Ball Hog που στα ξεκινήματα της σεζόν είχαμε τον Dennis Schroder μέσα στα φαβορί για το βραβείο του Έκτου Καλύτερου παίχτη της σεζόν που τότε ξεκινούσε. Μόλις τρεις βδομάδες μετά και τα $9 εκατ. τον χρόνο για μια τριετία που θα στοίχιζε στους Thunder να κάνουν απλά stretch το συμβόλαιο του Carmelo φαντάζουν μάλλον καλύτερη επιλογή από τα $15 εκατ. τον χρόνο που έχει λαμβάνειν ο Γερμανός για το ίδιο διάστημα συν το (προστατευμένο) pick που δώσανε για αυτόν. Ναι, είναι τόσο κακός. Αν κάποιους ξεγελάνε οι 14,6 πόντοι μέσο όρο που έχει ως τώρα, μαζί με τις έξι assists, αυτά εν πολλοίς οφείλονται στην απουσία του Westbrook στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Μα ακόμα και έτσι το TS% είναι μόλις 43,3%, με μέσο όρο Λίγκας το 55%. Το πρόβλημα είναι η αγωνιστική εικόνα του Schroder, όπου είναι τρομακτικά αναποτελεσματικός στο p’n’r, ενώ δεν επιτίθεται με τίποτα το καλάθι. Μα και όταν το κάνει έχει κάτω από 40% στο ζωγραφιστό. Στην ήδη προβληματική εικόνα των Thunder ο Γερμανός προς ώρας αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα, παρά όποιου είδους λύση.

Ένα “αλλά” σε συνέχεια των διθυράμβων του προηγούμενου Weekly

Αναντίρρητα το παιχνίδι των προηγούμενων ημερών ήταν η επίσκεψη των αήττητων ως τότε Bucks στο TD Garden και στους Celtics. Οι εντυπωσιακοί στα πάντα τους ως τώρα Bucks έχασαν μεν δύσκολα, αλλά υπήρξε ένα σημείο στο παιχνίδι τους που προβλημάτισε. Δέχθηκαν 24/55 τρίποντα, η πλειοψηφία των οποίων είναι παντελώς ελεύθερα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Irving μετά το παιχνίδι, όπου δεν θεώρησε τα 55 τρίποντα πολλά, μιας και η άμυνα των Bucks τους τα έδινε αμαρκάριστα διαρκώς. Ένα αρχικό p’n’r με τον παίχτη του Lopez ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί ρήγμα στην άμυνα των Bucks και ελεύθερο τρίποντο για τους Cs. Και γιατί, θα μου πείτε, τέτοια ειδική αναφορά, μάλιστα τόσο νωρίς στη σεζόν για μία ομάδα με καινούργιο προπονητή. “Μπορεί απλά να έτυχε”. Υπάρχει ένα pattern που μας απασχολεί για αυτό και το αναφέρουμε. Τα 24 εύστοχα τρίποντα είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση ομάδας σε regular. Η πρώτη; Τα 25 των Cavs σε 46 προσπάθειες τον Μάρτη του 2017 απέναντι στους Hawks, επίσης του coach Budenholzer. Άρα μάλλον πρόβλημα.
Με τις ομάδες του NBA να σπάνε κάθε χρόνο το ρεκόρ attempted και εύστοχων τριπόντων, η περιφερειακή άμυνα κρίνεται παραπάνω από κρίσιμη για την επιτυχία μιας ομάδας. Και με τους Celtics να είναι οι κύριοι διεκδικητές της θέσης του Τελικού από την Ανατολή και τους trigger (more than) friendly Warriors να περιμένουν στον Τελικό2)Ελάτε τώρα που δεν θα είναι αυτοί… από τη Δύση, η βελτίωση των Bucks σε αυτόν τον τομέα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Θέλουμε να μην γράψουμε για αυτούς πάλι. Αλλά δεν μας αφήνουν

Για το τσίρκο των Wolves γράφουμε σχεδόν σε κάθε weekly. Η σημερινή αναφορά δεν έχει να κάνει με την ανοχή του οργανισμού στα καραγκιοζιλίκια του Butler, που όποτε θέλει κατεβαίνει και παίζει, όποτε δεν κάνει κέφι όχι.
Ή του όταν παίζει πανηγυρίζει μαζί με τους αντίπαλους οπαδούς.

Το θέμα μας παραμένει ο κύριος υπεύθυνος για αυτήν την ντροπιαστική εικόνα του οργανισμού, ο GM/coach Tom Thibodeau. Ο GM Thibs, λοιπόν, κατάφερε (και παραδόξως δεν χρησιμοποιείται ειρωνικά εν προκειμένω) να πάρει από τους Bulls στο trade του Butler και το #16 pick αυτών για το draft του 2017. Σε αυτό διάλεξε τον Justin Patton, έναν center, προφανώς για αναπληρωματικό των Towns και Dieng (ναι, αρχίσαμε τις ειρωνείες) και ενώ ακόμα ήταν διαθέσιμοι παίχτες όπως ο OG Anunoby. O Patton στη δεύτερη σεζόν του στην ομάδα και τη Λίγκα, έχει αγωνιστεί όλη και όλη μία φορά λόγω τραυματισμού και αυτή για τέσσερα λεπτά. Τίποτα το εντυπωσιακό ως εδώ. Το εντυπωσιακό του -καταστροφικού- GM Thibs είναι πως δεν ανανέωσε καν τα δικαιώματα του παίχτη που διάλεξε πέρσι για την επόμενη σεζόν, κάτι που προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει για τόσο υψηλό pick, να μην ανανεώνεται καν για την τρίτη του σεζόν.

Και αν ο Patton αποτελεί ένα ακόμα καταδικαστικό καρφί για τον GM Thibodeau, κάθε αναφορά στον εξαιρετικό φετινό Bjelica θα αποτελεί και ένα αντίστοιχο τέτοιο στον coach Thibodeau, για τον τρόπο που (δεν) τον χρησιμοποιούσε δύο χρόνια στη Minessota, στερώντας από τον παίχτη -αλλά και από εμάς τους θεατές και θαυμαστές του πρώην Euroleague MVP- δύο από τα peak αγωνιστικά χρόνια του.

Σφηνάκια

1/ Ρε είναι απολαυστικοί αυτοί οι τύποι διάολε!

2/ Η αλήθεια είναι πως το νωθρό ξεκίνημα των Jazz δεν μας είχε προβληματίσει ως τώρα. Μα με τους Rockets πολύ μακριά από τον περσινό εαυτό τους (και χωρίς μάλλον προοπτική να τον ξαναβρούν) δεν περιμέναμε να τους βρίσκουμε στο 4-4, μα άνετα πίσω από τους Warriors. Mα από τις τέσσερις αυτές ήττες τους, οι δύο είναι από τους Grizzles και μία από τους ανισόρροπους Wolves. Αυτό που μας κάνει περισσότερο εντύπωση πάντως είναι η άμυνά τους, που ενώ πέρσι έσπαγε κόκαλα, με το ίδιο ακριβώς ρόστερ, φέτος είναι μόλις 15οι σε defensive rating προς ώρας. Καθώς και πέρσι άργησε να πάρει μπροστά και να γίνει πυραυλοκίνητη η ομάδα του Quin Snyder, ακόμα δεν έχουμε την παραμικρή ανησυχία για αυτούς, και εξακολουθούμε να τους δούμε εν τέλει στην top τριάδα της περιφέρειας. Αλλά θα θέλαμε να τους δούμε σύντομα να αποδίδουν βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων τους.

3/ Ο Kawhi δεν έχει αγωνιστεί προς ώρας σε κανένα από τα back to back παιχνίδια των Raptors, χάνοντας για τον λόγο αυτό και το παιχνίδι της ομάδας του κόντρα στους Bucks, όταν και οι Raptors γνώρισαν την πρώτη τους ήττα. Στις δηλώσεις του, ωστόσο, σχετικά τόνισε πως ξέρει πως τα σημαντικά παιχνίδια των σεζόν είναι τον Απρίλη, τον Μάη και τον Ιούνη και θέλει να φροντίσει να είναι στο 100% του τότε.
Συμφωνώντας απόλυτα μαζί του, εμείς από την πλευρά μας, θα υπερθεματίσουμε και πάλι ως προς την καταπληκτική δουλειά που παρουσιάζει ως τώρα εντός του παρκέ η ομάδα του Nick Nurse, χρησιμοποιώντας αποδοτικότητα και 10 και 11 παίχτες του ρόστερ του και θα τον προτρέψουμε να μην χρησιμοποιήσει σε κανένα απολύτως back to back τον Kawhi όλη τη σεζόν για να τον έχουμε υγιή και να τον απολαύσουμε τότε που πρέπει.

4/ Βλέποντας το ρεκόρ των Rockets να βρίσκεται στο 2-5 (με τους Paul και Harden, ωστόσο να έχουν παίξει μόλις δύο μαζί, και το ένα να είναι κόντρα στους Lakers, όπου ο Paul αποβλήθηκε), και παρά την χτεσινή του νίκη κόντρα στους Nets, νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να βάλουμε τον Melo στο ίδιο κάδρο με τον Dwight Howard, των ανθρώπων, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια χρυσό πιάνουν, σκατά το κάνουν. Και αν στο προηγούμενο Weekly ο Gus αναφέρθηκε στην άμυνά του, δυστυχώς ούτε η επίθεσή του πάει ως τώρα καλύτερα. Μέχρι τα παιχνίδια της Παρασκευής (και πριν την 28άρα κόντρα στους Nets) το shoot chart του είχε αυτή την εικόνα3)Στατιστικά από nba.com/stats.:

Και ακόμα και αν στο preview μας λέγαμε πως δεν τον υπόλογίζουμε για αντικαταστάτη του Ariza, μα περισσότερο του Ryan Anderson, φοβάμαι πως ούτε αυτά τα μικρά και στενά παπούτσια δεν καταφέρνει ως τώρα να γεμίσει. Melo μάλλον όταν σου εξαγοράζουν το συμβόλαιο και σε αφήνουν ελεύθερο, σημαίνει πως έχει έρθει η ώρα να το αφήσεις, φοβάμαι.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 κατά το nba.com, 3ο κατά το basketball reference
2 Ελάτε τώρα που δεν θα είναι αυτοί…
3 Στατιστικά από nba.com/stats.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. nick November 3, 2018 at 20:43 -

    Εγώ γιατί πάλι βλέπω οπότε είναι μέσα ο schroder οι Θάντερ να παίζουν καλύτερα..δεν ξέρω αν μεταφράζεται σε αριθμούς αλλά απ’ όσα ματς έχω δει μπαίνει μέσα κ είναι μια συνεχής απειλη

  2. panathanatos November 14, 2018 at 05:34 -

    “Η είδηση αυτή αποτέλεσε ιδανική αφορμή στον μαλάκα πατέρα Ball, που καθόλου, μα καθόλου δεν μας είχε λείψει όλο αυτό το διάστημα, να βγει και να δηλώσει πως εκείνος θα coachαρε εξαιρετικά τους Lakers αποτελεσματικότερα με κλειστά μάτια.”
    Χαχαχαχα κλαιω!!