Οι Αλλαγές στο ΝΒΑ από τη Σεζόν 2017-18

Posted on Oct 16 2017 - 11:36am by Nicolas Radicopoulos

Mε τη σεζόν 2017-18 να είναι πια προ των πυλών, ας δούμε κάπως αναλυτικότερα τι διαφορετικό θα παρακολουθούμε από φέτος στο καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου.

2017 CBA

Η βασικότερη αλλαγή που συντελέστηκε ήταν στην έναρξη εφαρμογής της νέας 2017 CBA από την 1η Ιουλίου 2017. Η CBA, η συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Ένωσης των Ιδιοκτητών και του Σωματείου των Παιχτών, καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μέσα στο οποίο λειτουργεί η λίγκα. Το κομμάτι των αλλαγών που η νέα CΒΑ επιφέρει στο ΝΒΑ το έχουμε εξετάσει ήδη διεξοδικά, σε τρία μέρη (μέρος 1ο, μέρος 2ο, και μέρος 3ο), ενώ έχουμε αναλύσει και τις επιπτώσεις που αυτή θεωρούμε πως θα έχει.

Preseason

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν κατά την preseason κάθε ομάδα ήταν υποχρεωμένη να παίξει οχτώ παιχνίδια, από την preseason 2017 κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έτσι, αντί για τα 120 παιχνίδια που διαδικαστικά λάμβαναν χώρα κάθε προηγούμενη preseason, με δημοσιογράφους και θεατές να αναρωτιούνται ήδη από τα μισά αυτών “ποιο το νόημα τόσο εκτεταμένης preseason;”, από το 2017 αυτή περιορίστηκε σε μόλις 76 παιχνίδια, με τις περισσότερες ομάδες να παίζουν από τέσσερα ως έξι παιχνίδια. Χωρίς, βέβαια, να λείπουν και πάλι τα παιχνίδια προώθησης του ΝΒΑ σε Κίνα και Ευρώπη/Ισραήλ.

Season

Η σεζόν 2017-18 (και κάθε σεζόν εφεξής), αντί να ξεκινάει την τελευταία Τρίτη του Οκτώβρη, πλέον θα ξεκινάει μία εβδομάδα νωρίτερα, χωρίς αντίστοιχη πρωθύστερη λήξη αυτής, επεκτεινόμενη από τις 170 ημέρες, στις 177.

Μετά τον έντονο προβληματισμό για τα DNP-Rest πολλών πρωτοκλασσάτων παιχτών, ιδίως σε παιχνίδια παναμερικάνικης τηλεθέασης, ο στόχος της λίγκας ήταν να περιορίσει τέτοιες καταστάσεις. Και καθώς -το πέρα, για πέρα, εύλογο- επιχείρημα των ομάδων και των παιχτών ήταν η κούραση, με το άπλωμα της σεζόν κατά μία εβδομάδα επιτυγχάνεται ο περιορισμός των παιχνιδιών σε διαδοχικές μέρες (back to backs) από το 16.3% των παιχνιδιών κάθε ομάδας στο 14,4%.

Η συγκεκριμένη αλλαγή αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση των παιχτών από τα διαρκή ταξίδια, και για τον σκοπό αυτό η σεζόν 2017-18 θα είναι η πρώτη στην 72χρονη Ιστορία της λίγκας που δεν θα υπάρξει καμία ομάδα να παίξει τέσσερα παιχνίδια σε πέντε μέρες, μια πρακτική συνηθισμένη, ιδιαίτερα στα εκτός έδρας road trips των ομάδων στις αντίθετες από τις δικές τους περιφέρειες.

DNP-Rest

Κι όλες οι ανωτέρω αλλαγές, της πιο μακράς σεζόν, του περιορισμού των back to back αγώνων, και της εξάλειψης των τεσσάρων παιχνιδιών σε πέντε μέρες, έγιναν για να αμβλυνθεί το επιχείρημα της κούρασης των παιχτών και της μη χρησιμοποίησής τους σε αγώνες όταν είναι υγιείς, ειδικά όταν πρόκειται για αγώνες παναμερικάνικης μετάδοσης. Πλέον, σε τέτοιες περιπτώσεις η λίγκα θα μπορεί να τιμωρεί τις ομάδες που ξεκουράζουν τους παίχτες τους με το πρόστιμο να ξεκινά από τις $ 100.000,00.

Επίσης, η απόφαση που πήρε το Board of Governors (Συμβούλιο λίγκας και ιδιοκτητών, ήτοι οι ιδιοκτήτες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους), προβλέπει πως αν δεν συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες, οι ομάδες δεν θα μπορούν να ξεκουράσουν πολλούς υγιείς παίχτες ταυτόχρονα, ή υγιείς παίχτες γενικά, σε εκτός έδρας παιχνίδια. Ειδικά για το τελευταίο, το σκεπτικό της Λίγκας ήταν πως έναν superstar οι φίλαθλοι της αντίπαλης ομάδας έχουν μια (της αντίθετης περιφέρειας) ή το πολύ δύο (της ίδιας περιφέρειας) δυνατότητα να τον δουν, οπότε αν έχουν πληρώσει εισιτήριο για αυτόν, δεν θα πρέπει να χάνουν τη δυνατότητα. (σ.σ. Καλώς ήρθατε στο τσίρκο! Είμαι πολύ περίεργος να δω πως θα αντιδράσει ο Popovich και ο LeBron σε αυτούς τους κανόνες.)

Time Outs

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή που θα λάβει χώρα από τη σεζόν 2017-18 είναι αυτή στα time outs. Πλέον τα time outs μειώνονται από τα εννέα στα εφτά ανά ομάδα για το κάθε παιχνίδι, ενώ καταργείται ο διαχωρισμός των “full” και “20-second” timeouts, έχοντας πλέον όλα ενιαίο χρόνο διακοπής του αγώνα για 75 δευτερόλεπτα. Επιπρόσθετα, σε μία προσπάθεια καλύτερης ροής των αγώνων, ιδίως κατά τα τελευταία λεπτά αυτών, τα time outs που θα έχει στη διάθεσή της κάθε ομάδα περιορίζονται, από τρία στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα, στα δύο κατά τα το τελευταίο αγωνιστικό τρίλεπτο.

Trade Deadline

Μία σημαντικότερη από ό,τι αρχικά φαντάζει αλλαγή, είναι η μετάθεση του Trade Deadline νωρίτερα από το All Star Game. Μία ημερομηνία που πάντα γεννά συγκινήσεις και είναι από τις πιο αγωνιώδεις μες στη χρονιά (ενδεικτικά, τι έλαβε χώρα στο trade deadline του 2015, του 2016 και του 2017). Συγκεκριμένα, από τη σεζόν 2017-18 το trade deadline του ΝΒΑ θα είναι δέκα μέρες πριν το All Star Game, κι όχι μετά από αυτό. Η αλλαγή αυτή σημαίνει πως δεν θα μπορούν να οριστικοποιούν τις τελευταίες κινήσεις των ομάδων τους οι GMs αυτών, μαζεμένοι τις ίδιες μέρες στην ίδια πόλη, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Ενδεχομένως αυτό ακριβώς θέλησε να αλλάξει το Board of Governors. Για τη σεζόν 2017-18 το Trade Deadline είναι στις 8 Φλεβάρη 2018.

Key Dates

Λοιπές σημαντικές ημερομηνίες αναφορικά με συμβόλαια και υπογραφές παιχτών είναι η 5η Ιανουαρίου του 2018, ημερομηνία έναρξης υπογραφών των 10μέρων συμβολαίων, η 10η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία όλα τα συμβόλαια που είναι ενεργά σε roster γίνονται εγγυημένα για το υπόλοιπο της σεζόν, η 15η Ιανουαρίου, τελευταία ημέρα υπογραφής των Two-Way contracts. Τέλος, η 1η Μάρτη είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία μπορεί ένας παίχτης να βρεθεί σε roster και να έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη συνέχεια στα Playoffs του 2018.

Και μιας και πιάσαμε τις ημερομηνίες, η regular season τελειώνει στις 11 Απριλίου, μέχρι τις 13 Απριλίου δηλώνονται τα rosters και ποιοι παίχτες θα συμμετέχουν στα Playoffs 2018 και μία μέρα μετά αυτά ξεκινούν. Οι Τελικοί έχουν οριστεί να ξεκινήσουν την τελευταία μέρα του Μάη του 2018 και θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως την 17η Ιουνίου. Χωρίς ανάσα ουσιαστικά, τέσσερις μέρες μετά, στις 21 Ιούνη θα λάβει χώρα το draft 2018, το τελευταίο με τα τρέχοντα ποσοστά, όπως θα δούμε κατωτέρω στο κείμενο.

 Αλλαγές στο All Star Game

Το All Star Game της σεζόν 2017-18 θα διεξαχθεί στο φανταχτερό Los Angeles το τριήμερο 16 με 18 Φλεβάρη, ενώ, για τέταρτη διαδοχική χρονιά, η διακοπή του πρωταθλήματος θα διαρκέσει μία εβδομάδα (από Τετάρτη ως Τρίτη). Σε συνέχεια της σημαντικής αλλαγής από το All Star του 2017, όταν για πρώτη φορά οι ψήφοι του κοινού μετρούσαν για το 50%, με τους παίχτες και τον Τύπο να μοιράζονται το άλλο μισό στη μέση, το ίδιο σύστημα αρχικής επιλογής θα ισχύσει και φέτος.

Kαι πάλι 24 παίχτες (από τους 450 της λίγκας) θα αγωνιστούν στο All Star, 12 από την Ανατολή και 12 από τη Δύση, με τις βασικές πεντάδες να επιλέγονται βάσει της ψηφοφορίας που αναφέρθηκε ανωτέρω και με τους προπονητές να επιλέγουν τους 14 υπόλοιπους.

Παρόλα αυτά εδώ τελειώνει το ό,τι ξέραμε με τα All Stars ως και σήμερα. Η λίγκα προχώρησε σε μια αναπάντεχη -και καθόλου συζητημένη στον Τύπο- αλλαγή, καταργώντας τις παραδοσιακές ομάδες της Ανατολής και της Δύσης, βάσει των αντίστοιχων περιφερειών. Πλέον οι “αρχηγοί” των ομάδων, οι παίχτες με τις περισσότερες ψήφους στην κάθε περιφέρεια, θα επιλέγουν από το pool των υπόλοιπων 22 επιλεγμένων παιχτών την ομάδα τους, επιτρέποντας για πρώτη φορά παίχτες από διαφορετικές περιφέρειες να παίξουν στην ίδια ομάδα σε All Star. Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το “draft” δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Η διαδικασία επιλογής των προπονητών έχει παρέμεινε απαράλλακτη, με τους προπονητές των ομάδων με το καλύτερο ρεκόρ Ανατολής και Δύσης να επιλέγονται ως προπονητές των δύο ομάδων, ενώ ισχύει ο περιορισμός πως δεν μπορεί ένας προπονητής να κοουτσάρει σε All Star δύο συνεχόμενες χρονιές1)Κάτι που έχει ως συνέπεια οι Steve Kerr και Brad Stevens να έχουν ήδη αποκλειστεί από το All Star του 2018, ακόμα κι αν οι ομάδες τους έχουν το καλύτερο ρεκόρ εκείνη την στιγμή σε Ανατολή και Δύση αντίστοιχα.. Τέλος, ο προπονητής της κάθε περιφέρειας θα κοουτσάρει την ομάδα που θα έχει επιλέξει ο “αργηχός” της ίδιας με αυτόν περιφέρειας.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό, ωστόσο, είναι πως για την συγκεκριμένη αλλαγή επέμεινε πολύ ο Chris Paul ως Πρόεδρος του Σωματείου των Παιχτών του ΝΒΑ (NBPA).

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως κάθε ομάδα θα παίζει για φιλανθρωπικούς οργανισμούς και, συγκεκριμένα, κάθε ομάδα θα διαλέξει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό από την περιοχή του Los Angeles, και εκεί θα πάνε όλα τα χρήματα που θα πηγάζουν από το All Star.

Η ψηφοφορία για το All Star θα ξεκινήσει ανήμερα Χριστούγεννα, ακριβώς πριν τα πέντε παιχνίδια εκείνης της ημέρας, με τους βασικούς να ανακοινώνονται στις 18 Γενάρη του 2018 και τους υπόλοιπους παίχτες πέντε μέρες αργότερα, στις 23 Γενάρη 2018.

Νέες Εμφανίσεις

Όχι τόσο αγωνιστική η συγκεκριμένη αλλαγή, αλλά σημαντική ως προς την Ιστορία της Λίγκας. Από τη σεζόν 2017-18, λοιπόν, χορηγός ενδυμασίας των ομάδων είναι πλέον η Nike, που αντικατέστησε την Adidas, με τη μεγάλη διαφορά να έγκειται στο γεγονός πως το σήμα της μπράντας πλέον θα βρίσκεται πάνω στις εμφανίσεις για πρώτη φορά. Έτσι, οι 29 από τις 30 ομάδες, θα φέρουν στο δεξί πέτο των εμφανίσεών τους το σήμα της Nike, με την 30η, τη Charlotte, ιδιοκτησίας του “εμπορικότερου παίχτη όλων των εποχών” να έχουν αντί για το σήμα της Nike, αυτό της Jordan Brand με τον JumpMan.

Kάθε ομάδα θα έχει τέσσερις εμφανίσεις, την εντός έδρας λευκή, την “Association”, την εμφάνιση στα χρώματα της ομάδας, την “Icon”, μια τρίτη, την “Statement” καθώς και μία τέταρτη, εμπνευσμένη από την “Community” της κάθε ομάδας, που μένει να παρουσιαστεί.

Το ευτύχημα της συγκεκριμέμης μετάβασης, μάλλον είναι ότι δεν θα έχουμε άλλες μακρυμάνικες εμφανίσεις-πυτζάμες.

Για να ολοκληρωθεί, όμως, το σοκ της ύπαρξης κάτι πρόσθετου στις εμφανίσεις των ομάδων του ΝΒΑ, πέρα από το σήμα της ομάδας και τον αριθμό του παίχτη, ήδη 17 από τις 302)Εδώ οι σπόνσορες των 14 πρώτωνεδώ η 15η και 16η, Heat και Lakers και 17η ομάδα οι Knicks έχουν προσθέσει και χορηγό στις εμφανίσεις τους, στο αριστερό πέτο αυτή τη φορά, με τις υπόλοιπες 13 να φανταζόμαστε πως δεν θα αργήσουν να ακολουθήσουν. Οι Sixers ήταν οι πρώτοι που συμφώνησαν για την εισαγωγή χορηγού στην εμφάνισή τους, με τους Warriors να έχουν υπογράψει την ακριβότερη συμφωνία ως τώρα, έναντι $ 20 εκατ. τον χρόνο.

(Βέβαια, εδώ στο Ball Hog, το είχαμε δει το κακό να έρχεται και ο Μαρίνος είχε κάνει τις σχετικές προτάσεις του, αλλά εις μάτην…)

Αλλαγή στα ποσοστά του Lottery του Draft

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που αποφασίστηκαν κατά την off season 2017, αλλά θα εφαρμοστεί από τη σεζόν 2018-19, είναι εκείνη στα ποσοστά των ομάδων στο Draft Lottery.

Το τι ισχύει μέχρι και τη σεζόν 2017-18 για το ΝΒA Draft τα έχουμε γράψει αναλυτικά στη στήλη MoneyBall, στο σχετικό άρθρο.

Πλέον, κάθε μία από τις τρεις χειρότερες ομάδες της λίγκας θα έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες για να κερδίσουν το #1 pick και αυτές θα είναι 14%, αντί για τα ποσοστά 25% για τη χειρότερη, 19,9% για τη δεύτερη χειρότερη και 15,6% για την τρίτη που θα ισχύουν ως και το draft του 2018. Επίσης, χαλαρώνεται κι η προστασία για τη χειρότερη ομάδα, μια προστασία που δεν της επέτρεπε να πέσει κάτω από την τέταρτη θέση του draft, ενώ πλέον επιτρέπει να πέσει ως και το πέμπτο pick.

O αναλυτικός πίνακας των ποσοστών για καθεμία από τις 14 ομάδες που θα μένουν εκτός playoffs, πλέον έχει διαμορφωθεί ως κάτωθι:

Αναλυτικότερη παρουσίαση της συγκεκριμένης αλλαγής και των επιπτώσεων που ενδέχεται αυτή να επιφέρει έκανε ο Ηλίας Ηλιάδης στο -αδερφό site- BasketBall Guru, οπότε εκεί σας παραπέμπω.

Kλείνοντας, σε ένα σύντομο σχόλιο, ενώ η γενική αίσθηση είναι πως “το λάθος” στο σύστημα διορθώθηκε:

η δικιά μου αίσθηση παραμένει πως απλά περιορίστηκε.

Οι Πειραματισμοί στη G-League

Ένας ιδανικός χώρος πειραματισμού ενδεχόμενων αλλαγών στο ΝΒΑ είναι στην αναπτυξιακή λίγκα αυτού, την πρώην D-League (εκ του “development) και νυν G-League (εκ του χορηγού “Gatorade”).

Στην G-League, λοιπόν, τα παιχνίδια της preseason 2017, αλλά και όλων των αγώνων του Νοέμβρη, θα τα διαιτητεύουν τέσσερις διαιτητές. Ο συγκεκριμένος πειραματισμός έρχεται να ακολουθήσει έναν αντίστοιχο περσινό, όπου εννέα παιχνίδια της λίγκας διαιτητεύτηκαν από τέσσερις, ή και πέντε, διαιτητές.

Πρόσθετες αλλαγές δε, που ανακοινώθηκαν για τη σεζόν 2017-18 είναι οι ακόλουθες:

  • Οι παρατάσεις θα διαρκούν δύο λεπτά, μειούμενες από τα τρία.
  • Tο “Coach’s Challenge” τροποποιήθηκε και κάθε ομάδα θα έχει ένα ανά παιχνίδι, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε όποιο σημείο του αγώνα, για σφυρίγματα που αφορούν, όμως, αποκλειστικά fouls, goaltending/basket interference και out-of-bounds.
  • Τα instant replay επίσης περιορίζονται στις κάτωθι πέντε περιπτώσεις:
    • Στην περίπτωση ύπαρξης αμφιβολίας αν ένα foul είναι flagrant ή όχι.
    • Σε περίπτωση αμφιβολίας αν ένα εύστοχο σου ήταν δίποντο ή τρίποντο, ή στην αντίστοιχη περίπτωση foul, αν οι βολές είναι δύο ή τρεις.
    • Αν ένα καλάθι είναι εμπρόθεσμο ή όχι στο τέλος μιας περιόδου.
    • Αντίστοιχα, αν ένα foul σε σουτ σε τέλος περιόδου ήταν εντός χρόνου και απαιτούνται βολής ή όχι.
    • Σε περίπτωση διαπληκτισμού, ποιοι παίχτες συμμετείχαν σε αυτόν.
  • Κάθε ομάδα θα έχει στη διάθεσή της εφτά time outs σε κάθε αγώνα, με δύο πρόσθετα σε περίπτωση παράτασης.

Επιπρόσθετα, στη G-League θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ήδη ισχύουσες διαφοροποιήσεις:

  • Η ανανέωση του χρόνου μετά από επιθετικό rebound θα γίνεται στα 14 δευτερόλεπτα, κι όχι στα 24.
  • Οι ομάδες μπορούν να καλούν timeout για να προωθήσουν την μπάλα στο μέρος του παρκέ που επιτίθεται και να κάνουν αλλαγές, αλλά όχι στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα και καθόλη τη διάρκεια της παράτασης.
  • Όλα τα εκτός φάσης fouls, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του αγώνα, τιμωρούνται με μία ελεύθερη βολή.
Ενδεχόμενες Επικείμενες Αλλαγές

Ενδεχομένως, πάντως, οι σημαντικότερες αλλαγές δεν είναι αυτές που αποφασίστηκαν και ξεκίνησαν -ή θα ξεκινήσουν από την επόμενη σεζόν- να εφαρμόζονται, αλλά αυτές που εννοήθηκαν πως επίκεινται. Συγκεκριμένα, λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της σεζόν 2017-18, ο Κομισάριος της Λίγκας, Adam Silver ανέφερε τόσο ότι θα συνεχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο στα playoffs να συνεχίζουν οι 16 καλύτερες ομάδες της λίγκας, κι όχι οι οχτώ της Δύσης και οι οχτώ της Ανατολής, αλλά και πως μία σεζόν 82 αγώνων δεν είναι ταμπού, και πως ο αριθμός των αγώνων, άρα συνεπακολούθως, όλη η αγωνιστική δομή της λίγκας, είναι υπό συζήτηση να αλλάξει.

Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο κείμενό μας, ο Adam Silver δείχνει να είναι ιδιαίτερα διαλακτικός και ανοιχτόμυαλος, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται πως σε τόσο γρήγορα εξελισσόμενες εποχές -και κοινωνίες- σταθερές που έρχονται από δεκαετίες πίσω δεν είναι απαραίτητα οι βέλτιστες ή οι αποτελεσματικότερες για τις μέρες μας. Το σύνολο των αλλαγών που αποφασίστηκαν φέτος το καλοκαίρι δείχνουν να ευνοούν τους ακόμη καλύτερους και αποτελεσματικότερους όρους διεξαγωγής του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου. Καλή μας απόλαυση, λοιπόν.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Κάτι που έχει ως συνέπεια οι Steve Kerr και Brad Stevens να έχουν ήδη αποκλειστεί από το All Star του 2018, ακόμα κι αν οι ομάδες τους έχουν το καλύτερο ρεκόρ εκείνη την στιγμή σε Ανατολή και Δύση αντίστοιχα.
2 Εδώ οι σπόνσορες των 14 πρώτωνεδώ η 15η και 16η, Heat και Lakers και 17η ομάδα οι Knicks